Naredite sami

Brezova voda

Pomlad.
Čas, ko se narava prebuja in začnejo cveteti prve pomladanske cvetice.
In tudi čas, ko lahko pridobimo brezovo vodo oz. brezov sok.

Brezova voda

Ste že poskusili ta zdravilni in naraven napitek?
Od konca meseca marca in do maja lahko sami pridobimo ta čudovit sok iz breze.
Njeno zdravilno moč je opisovala že sveta Hildegarda iz Bigna. Priporočala jo je za odpravljanje kožnih izpuščajev in tvorov.
Dolgo časa je, v  S Evropi, veljala tudi za rastlino, ki pozdravi vse – mozolje, razjede, garje, prhljaj – vsi še danes poznamo brezov šampon – ki je uspešen predvsem pri megi las in odpravljanju prhljaja.

Sok pridobivamo iz breze, ki mora na višini ca 1 m meriti vsaj 20 cm v premeru. V deblo zvrtamo 3- 4 cm globoko luknjico in takoj bo pričela teči brezova voda. V luknjico vstavimo slamico in okoli debla z vrvico privežemo lonček, v katerega presrežemo sok. Iz enega drevesa lahko iztočimo max 2 litra vode, saj mu lahko v nasprotnem primeru škodimo.  Na koncu luknjico zapolnimo s cepilno smolo in pustimo drevo da si opomore. Iz tega drevesa ne pridobivamo vode naslednji 2 leti. Brezovoovo vodo pridobivamo le spomladi.
Sok lahko pijemo večkrat na dan  po požirkih, vendar največ 2 dcl na dan: priporočljiv je tudi takrat, ko nam primanjkuje vitamina C, ko imamo vnete dlesni ali nečisto kožo.  Sok nima posebnega okusa – kot rahlo sladka voda.
Pomaga nam tudi, če se odločimo za spomladansko čiščenje telesa.

Pri negi las in pri odpravljanu prhljaja si lase umijete kot ponavadi, na koncu pa lase in lasišče sperete še z bezovim sokom oz vodo.